Kas ir amatalus, jeb kā definēt Craft beer

Kas ir amatalus, jeb kā definēt Craft beer

Kas ir amatalus, jeb kā definēt Craft beer

“Kādreiz bija vienkārši. Tu pasaki “alus” un tev ielej alu - viss, nekādas pratināšanas! A tagad?”

- Garšas jautājumu nogurdināts Labieša klients, Alus darbnīca “Labietis”, 2018.

Pēdējo trīs gadu laikā vārdnīcā parādījušies jauni termini - craft alus, kraftiņš. Latviskotā variantā - amatalus (no vārdiem craft - amats un beer - alus). Un tiklīdz parādījies termins parādījās cilvēki, kas šo terminu centās definēt.

 

“Tāda amatalus nemaz nav - ir mājražotāji, kuri izauga par mazajām alus darītavām!” - steidza stāstīt mājbrūvētājs, kurš garšas pilnu alu bauda jau pēdējos 10 gadus.

 

Turpretī pārējā tauta vien nesen jūtas ērti teikt IPA vai flāmiski skanošo saison un sākās!

 

“Amatalus tiek darīts tikai mazos eksperimentālos apjomos!” - teica viens.

“Muļķības! Amatalus ir izejvielu dažādībā!” - iebilda otrs.

“Jūs abi neko nesaprotat - tas ir par stāstu, par vīziju!”

Ceturtais klusēja - viņš visvairāk priecājās par etiķetēm, alus viņam nemaz negaršoja.

Kam ir taisnība? Nevienam? Visiem?

Craft beer gadījumā lielākā autoritāte ir Kolorādo štata Bulduru pilsētas brūvētāju asociācijas definīcijai, kas nosaka, ka craft beer ir alus, kas brūvēts mazā, tradicionālā un neatkarīgā alus darītavā. Diemžēl sīkāk šos noteikumus neiztirzāja, jo nākamais jautājums dienas kārtībā bija stautu un porteru definēšana un degustēšana.

Mazas, tradicionālas un neatkarīgas.

Maza. Šis punkts ir skaidri noteikts likumdošanā. Maza darītava gadā saražo mazāk par 500000 hektolitriem alus.

Neatkarīga. Lielākai daļai alus darītavas īpašnieku jābūt aldariem. Darītavas nevar piederēt personai vai komersantam, kuram pieder 10 un vairāk procentu daļa citas darītavas.
Tradicionāla. šis punkts gan ir neskaidrs. Tradicionāls kam? Vai čehu stila lāgeris darīts Latvijā ir tradicionālāks par alu ar kadiķogām vai Latgales mājas alu? Par laimi laika gaitā šis punkts ir mainījies ar papildinājumu “tradicionāls vai inovatīvs” (kas laikam ietver visu spektru!).

Bet šie ir noteikumi mazajām alus darītavām un craft beer definīcija Kolorado. Kā tad ir reāli?

“Tāpēc, ka varu!” - tādu amatalu daru.

Amatalus nav jocīgas zālītes, sūduvezums ar apiņiem vai asprātīga etiķete. Amatalus nav aksesuārs fiksīšiem, longbordiem, bārdām vai sojas kotletēm. Amatalus nepaģēr naidu pret citiem dzērieniem. Tas neliek ievērot noteiktu dzīvesveidu.

Amatalus ir attieksme! Alus darīšana kā amats nevis atstrādāšana. Tā ir aldara (cilvēka, kurš dara alu) pieeja savam amatam un pieeja ir vienkārša “Tāpēc, ka varu!”

“Kādēļ alum pievienot citronu mizas, brūklenes vai kaut kādas sūnas?”
“Tāpēc, ka varu!” Neatskatoties no katliem atbildēja neatkarīgs alus darbnīcas aldaris un spītīgi iesvieda katlā sauju ķērpju.

Redzi, atšķirībā no industriālo brūžu aldariem, alus amatnieks ir neatkarīgs. Neatkarīgs no pārtikas tehnologiem, zīmolu vadītājiem, fokusgrupām un tirgus izpētes datiem, kas liecina, ka noteikti jāvāra gaišs alus, tumšs alus, kviesītis un, kaut kāda iemesla dēļ, bezalkoholisks alus. Craft alus darītājam uz to visu ir viena alga. Pat klienti nerausta aldari, jo viņš darīs tādu alu, kāds patīk pašam, un tā ir labākā pieeja!

Iedomājies!

Iespēja A.  Aldaris uzvāra 650L alus, kas pašam liekas lielisks -  ar vīģēm un bietēm. Uzliek uz krāna - cilvēki sajūsmā lauž krēslus! Visu alu izdzer vienā nedēļas nogalē. Baigi labi - aldaris nopelnījis naudu. Turpinām vārīt.

Iespēja B. Aldaris uzvāra to pašu alu. Uzliek uz krāna - cilvēkiem alus riebjas. Twitteris uzsprāgst, feisbukā komentāri par aldara māti un tās attiecībām ar dažādiem meža zvēriem. It kā vajadzētu būt slikti, taču nav - aldarim ir 650L ar alus, kas pašam liekas satriecošs. Turpinām vārīt!

Zaudēt nav iespējams!

Tikai esot patiess pret sevi, var uzvārīt labu alu!

Kas tad īsti ir craft beer jeb amatalus?

Par amatalu varētu saukt jauno strāvu alus darīšanā, pretkustību lielām industriālām darītavām, kas, pretēji masveida ražotājiem, velta vairāk uzmanības garšai un izejvielām. Pieturoties pie šiem nosacījumiem, amatalus bieži vien tiek darīts mazākos apjomos, lai atstātu vairāk vietas eksperimentiem un garšas kontrolei.

Tālākais ir brīvi interpretējams.

Varētu to tā arī nesaukt.. Īsumā, amatalus ir alus un par alu nav jārunā, to ir jādzer!