Rudens alus - Britu eilu tradīcija (Pirmā daļa)

Rudens alus - Britu eilu tradīcija (Pirmā daļa)

Daudziem alus saistās vien ar vasaru vai hokeju, taču būtībā alus pasaules plašums ļauj baudīt šo dzērienu visu cauru gadu, tikai jāzin, ko pasūtīt. Kad koki nomet lapas un gaiss kļūst vēsāks un mitrāks gaišie un kraukšķīgie stili zaudē savu šarmu un ir vērts vērst uzmanību iesalaināku alu virzienā.

Lai gan noteikumu alus patērēšanā nav, neviens neliedz ieteikt. Un rudenī mēs iesakām apzināt daļu britu alus stilu.

Miglainos Temzas upes krastos dzīvojošie cilvēki nedzēra alu, lai atvēsinātos karstā, saulainā dienā. Tie dzēra, lai saprastu - kādā sakarā tie apmetušies vietā, kur lietus līst horizontāli un drēbes paliek mitras no gaisa vien. Kad pūš vējš un pārņem drēgnums, alum vairs nav jābūt veldzējošam - šķidrā maizē tiek meklēts kas spēcinošs un uzmundrinošs. Taču kā atrast šādu alu? Te būs atslēgas vārdi, ko izmantot pie letes vai veikalā, lai baudītu rudenīgu alus dzeršanu. 

 

Biteris (Bitter). Vismaigākais ievads rudens alū būtu angļu stila gaišais eils, jeb biteris. Biteri ir britu “pļumpējamie ali” - viegls, maigi grauzdēts ķermenis, kura garšu sastāda apiņu un grauzdētu iesalu līdzsvars. Šis alus ies pie sirds pat konservatīvākajiem - “vienkārši aliņa” piekritējiem (ja vien neminēsi stilu vai vārdu “eils”). Visu šī stila burvību veido viegla dzeramība un patīkamas karamelizētu un grauzdētu iesalu notis.

Vienīgais šī stila pārstāvis mūsu klāstā ir īpaši grauzdētais “Soho švītiņš”.

 

Brūnais eils (Brown ale). Lietainu dienu romantikai - nesteidzīgai sarunai vai grāmatas lasīšanai - kalpo brūnais eils. Vidēji blīvs alus ar brūnu vai tumšas bronzas ķermeni. Garšā izceļas karamele, maize, cepumi, varbūt šokolāde - viss uzsvars ir uz karamelizētiem iesaliem. Šī alus šarms ir lēni malki cukurgailītim līdzīga alus, kas atstāj paliekošu garšu un siltumu kā apskāviens no omulīgas britu krogasievas.

Šajā alus kategorijā Vecrīgas Miezī noteikti jānobauda Labieša “Kamīns” - brūnais eils ar kumelītēm vai Malduguns “Pelēcis” - ar zīmīgi izvēlētu bergamota tēju.

 

Porteris (Porter). Alus stils, kuru pazīst katrs, kurš iegriezies alus nodaļā. “Salds un sievietēm”, kļūdīgi nodomā Juris pirms sniedzas pēc “tradicionālā”.

Porteris ir ikonisks britu alus. Tas guvis nosaukumu ostu porteru dēļ, kas iecienījuši šo alu atslodzei pēc garas darba dienas (vai tās laikā). Kā apcer 19.gs ēdiena un ceļošanas blogeris Džons Feltams (John Feltham), pirms porteriem 18.gs Londonas ostu strādnieku iecienītāko dzērienu sauca “Trīs diegi” (Three threads).

Baumo, ka “Trīs diegi” ir alus kupāža, ko pasniedza jebkurā publiskajā namā, sajaucot trīs tobrīd uz krāna esošus alus. Parasti bitteri, brūno eilu un briedināto “div-pencu” alu (stiprākais alus krogā). Taču porteru dzīvē viss mainījās, kad kāds alus amatnieks Harvuds (Harwood) centās atdarināt “Trīs diegu“ dziru vienā alū. Rezultāts bija dziļi grauzdēts, pilnmiesīgs alus ar stiprumu, kas pārspēja jebkuru diegu. Porteri drīz vien saprata, ka blīvais, ogļhidrātu pilnais alus spēcina miesu, kamēr 5-7% alkohola daudzums parūpējas par garu.

Cik daudz patiesības Felthama stāstā par “Trīs diegiem”? Nav zināms. Taču porteris ir iesakņojies katras darītavas klāstā. Lieliski piemēri ir daudzgraudu porteris “Melnis” vai “Lielais Kristaps” - porteris ar kafiju.

 

Stauts (Stout). Savā būtībā stauts ir portera lielākais brālis. Sākotnēji grādos stiprus porterus sauca par “extra porter”, “double porter” vai “stout porter”. Viena no vārda “stout” nozīmēm ir “stiprs” vai “spēcīgs”, tātad, savā būtībā “stout porter“ nozīmē “stiprs porteris“. Laika gaitā šis alus iegājās kā vienkārši stauts.

Stauts iemieso visas portera pazīmes, atšķiroties vienīgi stiprumā - aptuveni 7-9% alkohola grādi. Augstāks alkohola līmenis ļauj aldarim apaudzēt alu ar plašāku garšu - dedzināti un karamelizēti iesali izveido kafijas vai tumšas šokolādes rūgtumu, ko baudīt lēni un nesteidzīgi pēc grūta darba vai smagām vakariņām.

Stauti (dažādās variācijās) arī pieejami plašā klāstā - pelašķiem bagātais “Pelašķu velns“ vai lieliskais Malduguns “Akacis” - meistarīgi brūvēts klasisks stauts. Mieža plauktos dziļi nobriedis ir arī imperiālais stauts no Tanker “Father Midnight”. Censoņi no Odu alus ir radījuši baudāmu Imperiālo piena stautu ar vaniļu un kafiju. Patiesību sakot stautu un porteru varīācijām ir nepieciešams vismaz vēl viens raksts.

Nākamajā rakstā runāsim par porteru un stautu variācijām, skoču eiliem un citiem britu aliem.

Tāpat, britu salās radušies ne tikai iesalaini ali, bet arī tālās loģistikas apiņošanas tradīcijas, kas radīja IPA